torsdag 7 maj 2009

Begreppet sjukdom

Jag läser tidningen Offside. Lysande journalistik för det mesta. Som vanligt är krönikören roligast i tidningen. Per "Texas" Johansson i Halmstad BK skriver roliga och kloka krönikor. Nu senast om ritualer bland fotbollsspelare. I en liten sidotext gör han en intelligent reflektion om vad en sjukdom är under rubriken "3 som ligger på gränsen".

2) Emil Jensen. Lider av två problem... 1) Måste ta 160 kilo i benböj en timme före match. 2) Allt måste ligga i raka linjer. Stod och pratade med honom en gång när han plötsligt gick iväg fem meter för att lägga en filt tillrätta. "Den måste ligga i rät vinkel." Sedan fortsatte han samtalet utan att kommentera sin sjukdom. Otäckt.


Bortse från att texten handlar om fotbollsspelare. Det är själva begreppet sjukdom som gör texten rolig. Att så korthugget och torrt definiera en annan människas noja som en sjukdom. Hysteriskt kul. Självklart är det på gränsen till kränkande. Till och med över gränsen. Gränsen mellan noja, psykisk ohälsa och psykisk sjukdom är integritetsnära och väldigt känslig. Just därför så rolig att skämta om.

Om ni får tidningen i er hand. Missa inte historien om pannkaksvändning och att tanka bilen.

Inga kommentarer: