onsdag 11 februari 2009

Det stinker av män och gamla grisar

När det hänt någon incident inom flyget är man helt ointresserade av om en individ begått ett fel. Istället söker man förklaringarna till det som hände i bristande utbildning och bristande rutiner. Hur ska det kunna undvikas i framtiden? En stor fördel är att man undviker den syndabockskultur som gör att ingen vågar anmäla av rädsla för att hänga ut en kollega eller bli sedd som skvallerbytta. Jämför sjukvården eller polisen, som har just dessa problem.

Ah, denna polis i Skåne. I TV härom veckan satt polischefen och mumlade när frågan om han inte sett indikationer på detta innan de rasistiska orden sades av piketpoliserna. Det har tydligen funnits gott om indikationer på att polisen i Skåne har värderingsproblem som går utöver att enskilda individer är rasister. Nu har Sydsvenskan grävt fram att polisen i Skåne på kurser har använt fiktiva namn som Neger Niggersson och Oskar Neger. Nåt slags anmälan gjordes tydligen men inget går att hitta i rullorna. Det är riktigt obehagligt. (Under EU-toppmötet 2001 kallades tonårsflickor för horor och hotades med våldtäkt. Jag vet inte varifrån poliserna var.)

Borgerliga ministrar går ut och kommenterar att det är individer som uppfört sig illa. Det är samma förklaring de brukar ta till om män som slår kvinnor. Det faktum att nästan bara män slår och begår grova brott förbises som en ren slump av det alltid är dessa individer - rötägg - som bestämmer sig för att vara dumma.

Allt ansvar läggs på enskilda individer, som ändå alltid slipper straff. Visst är det märkligt?

De stora strukturella frågorna undviker man. Varför kommer det ständigt upp exempel på rasism inom polisen i Skåne? Inom polisen i allmänhet. Varför är det nästan bara män som begår grova våldsbrott?

Vi gör någonting fel, vi borde göra något annorlunda. Först när du börjar göra som flyget kan vi förändra värderingar på lång sikt. Det fråntar inte individen ansvaret för att ha misshandlat eller våldtagit eller som polis talat rasistiskt.

Tänk om någon sa så här. "Jo, jag våldtog henne, men jag är ju man." Javisst ja, den typen av försvar används ju, av både talibaner och svenskar. Korta kjolar och så vidare. Ojdå. Vid undanflykterna kan strukturen få vara förklaring. Rötägget använder strukturen som undanflykt. Inget förändras.

Samtidigt läser jag att en femtonåring åtalas för att ha sagt "Nöff nöff" till två poliser. Några poliser bestämde sig alltså för att gå till åklagaren och anmäla en femtonåring som redan hade bett om ursäkt.

Nåt är ruttet i staten Sverige.

Bilden: Är inte från SÄPO:s bevakning av skånska nynazister. Och den har inget med polisen att göra.

Inga kommentarer: