måndag 20 oktober 2008

Att berätta och när och hur

Ännu vet inte barnen att vi ska separera. Vi har pratat om hur och när vi ska berätta. Det har funnits chanser som vi inte tagit. Ingen av oss har något facit, och våra terapeuter avspeglar våra egna önskemål. Hon vill berätta snabbt, jag vill ge det optimala förutsättningar och ha en ledig helg med Yngstabarnet efter att vi har berättat.

Hon vill berätta ikväll. Vi har bara Yngstabarnet och jag går och känner om det känns rätt. Vi är bägge småförkylda med känslighet och tendens till både irritation och gråtmildhet, så det är inte helt optimala förutsättningar. Men det kanske blir, och sen får vi ta konsekvenserna.

Jag hoppas att Yngstabarnet inte exploderar ut i mammighet. Och biter mig i kinden för att inte projicera den oron, utan behålla mitt lugn och se mina TV-skärmar. Jag hoppas det går att nå fram till Yngstabarnet med att vi är sams och att vi varit dåliga för varandra på många sätt. Yngstabarnet har ju märkt grälen och blivit obalanserad på grund av det. Då är det viktigt att höjda röster inte slinker ut. Men att vi inte ska ljuga eller skapa låtsasberättelser.

Min högsta längtan är fred och ömsesidig välvilja med Lyckliga Hon. Att vi kan tycka om varandra för det vi är, och se till att visa det. Kan vi uppfylla det och undvika våra later, irritation och suckar respektive, kommer det att bli bra även för barnen. Problemet är att vi faktiskt måste prata om det praktiska. I krocken mellan pratvilja och integritetszon är det något vi är dåliga på just nu.

Det går inte att fly från livet även när man vet att det blir jobbigt. Hitta andningen och hoppa. Nånstans landar man.

4 kommentarer:

  1. Hej på dig, man och människa =)

    Lita på dig själv och på att det kommer att gå bra att berätta för yngstabarnet. (Men vad är "gå bra" egentligen i det här sammanhanget? Är det när yngsta inte gråter? Troligen inte.) Reaktioner kommer du och hon att få så klart. Som kommer att väcka känslor i dig tillbaka, om dig som pappa och om er relation återigen. Men i dig nu finns ju många i tiden närliggande minnen om hur bra ni har det när ni är själva, om mindre mammighet och bra pappa. Tänk på dem när det blir jobbigt, det finns mkt styrka i dina ord när du skriver om dem.

    Lycka till, alla tre.

    SvaraRadera
  2. Aha, en Djungelbokenreferens jag inte kan motstå. Jag tar på mig kokosnötterna i ansiktet, bastkjolen och börjar dansa och sjunga "Ubi doo, jag vill ju va som duuuu". Sen tog stavningskreativiteten slut, men... "Uubidobidia?

    Jag vet att jag är en riktigt bra pappa när jag bara slipper undan mammighetens tunga ok och har mitt inre lugn och når fram. Glädjen i våra aktiviteter, småkusiner, farföräldrar och gemenskap finns inuti mig.

    Det kräver inre frid att stå ut med ännu ett "Jag vill ha mamma", när det är jag som kommer och hjälper om mamma inte vill eller kan.

    Rätt är att vi lyckas göra oss begripliga, så att Yngstabarnet slipper gå som jag gick i tonåren och inte första
    å vad som händer. Gråta tillsammans kommer vi att göra. Det är kanske allra bäst att gråta alla tre.

    Allra viktigast är att vi kommunicerar klokt och ärligt. Trött på lögner och höjd röst.

    SvaraRadera
  3. Jag sitter faktiskt precis och tittar på animal planet, lilla Mowgli/Baloo/Loui så din kokosnötsdans passar perfekt!

    "Inte förstå vad som händer" skriver du. Det låter som en nyckelmening i resonemanget. Att du vill berätta. För barnets skull primärt, inte för din egen. Och jag tror absolut att det kommer vara begripligt för ditt älskade barn.

    Mammighet och mammarollen är fascinerande på ngt sätt om jag får säga vad jag tycker. Samtidigt som diskussionen i samhället pågår om att mammor och pappor kan göra allt lika bra så finns det ändå ngt paradigm om mamman som den unika. Man relaterar allt till mammarollen. Men i dina senaste inlägg här på din fina blogg tycker jag att du har börjat relatera allt mindre till henne och allt mer till dig själv och andra signifikanta personer.

    Och det låter som om det är rätt skönt för dig, Baloo.

    SvaraRadera
  4. Jo, jag relaterar mindre och mindre till Lyckliga Hon, eftersom opålitlighet och irritation (vid sidan av klokhet och rolighet) inte är mycket mycket att stå efter och lita på. Jag står på mig bättre och är samtidigt fredligare.

    Mammighet och pappighet återkommer jag till. Jag har en blogg i huvet om dom frågorna.

    SvaraRadera